Fler feta barn i Sörmland

Övervikt och fetma hos barn ökar. I en ny undersökning som livsmedelsverket gjort, visar det sig att var femte barn lider av övervikt.

-Vi överöses med information om hur man ska göra. Och jag tror att folk slår dövörat till. Problemet är nåt som man skjuter på framtiden, säger barnläkaren Alf Wigerts från Nyköping.

Övervikt och fetma kan få livslånga konsekvenser i form av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Föräldrar får ständigt information och kostråd, men ändå ökar problemet, visar undersökningen.

Det hela handlar, tror barnläkaren Alf Wigerts, om motivation. För att kunna hjälpa de här barnen och deras familjer måste man nå dem som inte själva söker hjälp. Men hur man gör det vet inte Alf Wigerts.

-Det är väldigt svårt. Det är ju inte alla som blir tjocka, men de som har benägenhet att bli det måste naturligtvis begränsa sitt kalorintag, säger Alf Wigerts.

Att som barnförälder gå och handla, kan också vara ett problem. Trots vetskapen om vad som är nyttigt, så är lockelserna många. Madelene Persson var med sin dotter och handlade inför helgen.

-Det är taskigt, tycker jag. Godishyllorna finns alltid där barnen står still som längst, vid kassorna. Och det är inte lätt att som fyraåring säga nej, säger Madelene Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista