Eskilstuna kommun ser över sina rutiner efter att det framkommit uppgifter om att den man som igår sköts till döds av polisen kan ha fått bristande stöd från kommunen. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio Sörmland
Dödsskjutningen i Eskilstuna

26-åringen nekades vård

Den 26-årige man, som igår sköts till döds av polisen i Fröslunda i Eskilstuna, skrevs ut från ett behandlingshem i höstas trots att både han själv och personalen på hemmet ansåg att han behövde fortsatt vård. Eskilstuna kommun ska se över sina rutiner efter uppmärksamheten i media.

26-åringen, som hade missbruksproblem och psykiska problem, bodde på ett behandlingshem under 1,5 års tid fram till oktober i höstas. Kent Davner, som är vd på behandlingshemmet, säger till P4 Sörmland att 26-åringen var i dåligt skick när han skrevs in på hemmet.

– När han kom till oss var han ganska trasig. Det var en kille som större delen av sitt liv farit mycket illa. Det hade varit mycket missbruk med i bilden och fosterhemsplaceringar, säger Kent Davner.

När kommunen beslutade att det var dags att slussa ut mannen till eget boende protesterade Kent Davner.

– Vi hade helst velat se att han var kvar hos oss ett år till för att bättre kunna klara sig på egen hand.

26-åringen själv ville också stanna på hemmet och överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten. Men förvaltningsrätten gav kommunen rätt och i oktober förra året lämnade mannen hemmet och fick en lägenhet med boendestöd, enligt Kent Davner.

När P4 Sörmland pratar med Kent Davner idag är han bedrövad.

– Jag känner en stor frustration. Jag har en klump i magen och mår dåligt av det här. Det här var något vi siade om och jag tänkte i mitt stilla sinne att det värsta scenariot är att han hamnar i slutenvården. Att två människor fick sätta livet till var inte riktigt vad jag kunnat drömma om, säger Kent Davner.

Anne Levirinne Malak, chef för Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna, vill inte kommentera hanteringen av fallet närmare, men säger att kommunen ska gå igenom 26-åringens fall för att se om något fel begåtts.

– Det är oerhört tragiskt och självklart måste vi ransaka hur vi har jobbat, har vi gjort vad vi kunnat?, kan vi dra lärdomar? och det kommer i göra självklart.

Men han själv ville vara kvar på behandlingshemmet, läkare på beroendecentrum tyckte att han skulle vara kvar och även chefen för HVB-hemmet?

– Det är altid individuella bedömningar vilket vårdbehov en människa har.

Eskilstuna kommun har de senaste åren minskat placeringarna på institution och försöker istället ge människor hjälp på hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".