Mats Wahlkvist är ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar i Sörmland. Foto: Katarina Wahlström/Sverigesradio Sörmlan
sörmland

RBU kräver mer skolresurser

"Skolan är formad som en fyrkant"
1:57 min

Det krävs mer resurser i skolan för att undvika att elever som behöver extra stöd placeras i Särskolan. Det tror Mats Wahlkvist, ordförande för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar RBU Sörmland.

Skolinspektionen har granskat kommunernas hantering av särskoleplaceringar och hittat brister, där bland annat Katrineholm fått kritik.

Mats Wahlkvist på RBU tycker inte att alla barns rätt till utbildning tas på allvar:

– Nu verkar det mer som att skolan är formad som en fyrkant och platsar du inte i den här fyrkanten så måste du fått nått annat. Och ofta så blir det särskola, säger han.

För att utreda kommunernas hantering av särskoleplaceringar, granskade Skolinspektionen beslut för 800 elever i 30 slumpvis utvalda kommuner i landet förra året, och en av dem var Katrineholm.

Inspektionen granskade 18 fall i kommunen och hittade flera brister i utredningarna, även om inget tyder på att någon blivit felaktigt placerad.

Katrineholms kommun har i ett svar till Skolinspektionen meddelat att man kommer att förbättra både rutiner och dokumentation och dessutom göra om de granskade utredningarna och även se över samtliga särskoleutredningar under våren, ett femtiotal totalt.

Innan ett barn placeras på särskolan måste man utreda att barnet har någon form av utvecklingsstöning på grund av till exempel en hjärnskada.

– Nu ser vi att det är många som har ADHD eller någon annan diagnos som kommer in på särskolan, berättar Mats Wahlskvist ordförande för RBU Sörmland.

Men skolan måste också ta reda på om barnet skulle kunna gå i en vanlig klass med hjälp av extra stöd och det är något som ofta brister tror Mats Wahlkvist.

– Ofta är det för stora klasser och det drabbar elever som har lägre inlärningsförmåga, därför att det tar längre tid. Och grundskolan idag bygger mycket på egna initiativ för att ta till dig kunskapen och det är många som inte klarar det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".