Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
dödsskjutningen i eskilstuna

"Pengar styr inte placeringsbeslut"

”Vi följer Socialstyrelsens riktlinjer”
1:47 min
Det var inte för kostnaden, som vistelsen på behandlingshem avslutades för 26-åringen, enligt Sarita Hotti, ansvarig politiker i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun står fast vid att missbrukare i första hand ska få hjälp på hemmaplan istället för att placeras på ett behandlingshem. Men det är framförallt inte av ekonomiska skäl, hävdar Sarita Hotti (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden.

Den 26-åring, som sköts av polisen för ett par dagar sedan, skrevs ut från ett behandlingshem mot sin och personalens vilja.

I Eskilstuna har man aktivt arbetat för att snabba på utslussningen av missbrukare från behandlingshem.

Men den ansvariga politikern, socialdemokraten Sarita Hotti, säger att det här inte bara handlar om att spara pengar.

Eskilstuna kommun strävar aktivt efter att minska ner på antalet institutionsplaceringar.

Det betyder att Eskilstunabor med missbruksproblem allt oftare bor kvar hemma och får hjälp av en stödperson istället för att skickas till ett behandlingshem.

De missbrukare, som bor på behandlingshem, skrivs ut allt tidigare och sedan man började med det här har kostnaderna för missbruksvården sjunkit, men socialdemokraten Sarita Hotti säger också att det här är vad Socialstyrelsens rekommenderar, att man ska försöka hitta lösningar på hemmaplan.

Den 26-åring, som sköts av polisen för ett par dagar sedan, skrevs ut från ett behandlingshem mot sin vilja efter beslut av socialkontoret i Eskilstuna och igår var vd:n för behandlingshemmet mycket kritisk till att 26-åringen skrevs ut så tidigt.

Men Sarita Hotti hävdar att pengar inte styr när kommunen tar sådana här beslut.

– Vi diskuterar aldrig pengar när vi tar placeringsbeslut. Det har aldrig förekommit att vi diskuterat kronor och ören i ett placeringsärende. Vi följer direktiven från Socialstyrelsen och vi ska jobba på det sätt som ger ett varaktigt resultat hos de enskilda, säger Sarita Hotti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".