"Nyköpings kommun är desperat"

-Yttrande tycker jag visar hur desperat kommunen är, säger  Pär Cronhult, juridiskt ombud för den person som först överklagat Nyköpings kommuns 55-miljoner kronors reklamavtal med Ryanair, som nu bemöter kommunens yttrande till regeringsrätten.

När kommunen förra veckan kom med sitt slutyttrande till regeringsrätten så tog 55 miljonerkronors reklamavtalet med Ryanair en ny vändning. I yttrandet hävdar kommunen att Cronhults uppdragsgivare inte har rätt att överklaga avtalet eftersom han har skatteskulder.

Ärendet ligger i regeringsrätten sedan kommunen förlorat och överklagat först i länsrättens sen i kammarrätten. OCh kommunen hävdar nu alltså att den person som först överklagade beslutet om reklamavtalet till länsrätten, inte är behörig att överklaga eftersom han hade skatteskulder på närmare 300 000 kronor, och då aldrig själv skulle kunna delta i en offentlig upphandling.

Men ombudet Cronhult hävdar att eftersom kommunen aldrig gjort någon lagenlig upphandling, så saknar skatteskulden relevans. Den får relevans först om kommunen gör en upphandling, och då om uppdragsgivaren vill komma in med ett anbud. Dessutom är det en helt ny omständighet, som kommunen nu för fram i sista instans regeringsrätten. Och det är inte möjligt för regeringsrätten att ta hänsyn till det, menar Pär Cronhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista