Kartineholms kommun krävs på 121000 för missat stöd till kränkt elev.Foto: Scanpix.
katrineholm

Kräver ersättning till kränkt flicka

Katrineholms kommun krävs på drygt 121 100 kronor för att skolledningen inte gjort tillräckligt för att stoppa de kränkningar en elev under lång tid utsatts för av andra elever.

Det är barn- och elevombudet, beo, som riktat kravet mot Katrineholms kommun.

Beo är en relativt ny gren inom Skolinspektionen för att stötta barn och elever, som utsätts för kränkningar.

Beo kan också driva ärenden i domstol för elevers räkning och har sedan tillkomsten 2006 också vunnit flera mål för kränkta elevers räkning och där kommunen dömts betala skadestånd till drabbade elever.

I det här fallet har Skolinspektionen redan utrett fallet och också kritiserat den aktuella skolan för att man inte tagit den här flickans situation på allvar.

Skolan har i utredningen redogjort för sina mått och steg och hänvisat till att det finns ett stödteam på skolan och att flickans klass delats så att plågoandarna hamnade i den ena halvan och flickan i den andra.

Enligt flickan var det bara två av de totalt sex pojkar som trakasserade henne med bland annat tillmälen och knuffar, som hamnade i den andra halvan. Fyra fanns kvar. Stödteamet hade hon aldrig någon kontakt med.

Dessutom konstaterar Beo, att kränkningarna fortsatte trots de åtgärder skolan vidtog.

Skolinspektionen hänvisar i sin kritik till lagtexten, som bland mycket annat säger att vid långvariga kränkningar ställs höga krav på huvudmannens arbete att förebygga och åtgärda kränkande behandling.

Huvudmannen måste ha ett långsiktigt systematiskt arbete där åtgärderna trappas upp i samband med att kränkningarna fortsätter.

Det här anser alltså Skolinspektionen att Katrineholms kommun misslyckats med i sina försök att hjälpa flickan.

Nu har barn och elevombudsmannen satt ett mått på bristerna och kräver att Katrineholms kommun ska betala drygt 120 000 till flickan för det bristande stöd hon fått av skolan i sin svåra situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".