Alkolås ska det vara i alla landstingets nya hyr- och leasingbilar. Foto: Scanpix.
sörmland

Alkolås i landstingsbilar

Landstinget Sörmland inför alkolås i samtliga hyr- och leasingbilar. Samtidigt blir landstingets alkohol- och drogpolicy tydligare, enligt personallandstingsrådet, Fredrik Pettersson (S).

Det ska vara en del i landstingets förebyggande arbetet att hindra alkoholpåverkade personer från att ta sig ut i trafiken, men också om att landstinget snabbt vill kunna sätta in insatser när ett alkolås stoppar en anställd från att starta bilen. Det är fackförbundet SKTF som drivit frågan.

De bilar som i dag används av landstinget kommer inte att utrustas med alkolås. Däremot finns det som krav att nya bilar som leasas och hyrs ska ha alkolås.

Landstingsmajoritetens satsning på alkolås i hyr och leasingbilar upprör oppositionen men utifrån helt olika utgångspunkter.

Centerpartiet tycker att satsningen kostar för mycket, enligt partiets beräkningar.

– Två miljoner kronor om året kan användas bättre med samma resultat, menar Centerns oppositionslandstingsråd Mattias Claesson.

Moderaterna och andra sidan tycker att majortitetens satsning är för liten.

- Alkolås borde införas i alla fordon, alltså även i de bilar landstinget äger redan idag sonm förmånsbilar, säger moderaternas oppositionslandstingsråd Magnus Leivik.

Skärpningen som landstingsmajoriteten beslutat om är en del i det förebyggande arbetet och ett stöd om landstinget snabbt vill kunna sätta in insatser när ett alkolås stoppar en anställd från att starta bilen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".