Gnestastämmans arrangörer, Leif Johansson, Åsa Englund -Jacobsson och Per-Olov Jacobsson vill locka unga till helgens stämma. Foto: Malin Marcko P4 Sörmland
Gnesta

Spelmansstämma vill locka unga

"Man ska förvandla en schlager till folkmusik"
1:26 min

När Gnestastämman i helgen ordnas för 27:e året så byter man inriktning och vill satsa på att locka unga spelmän och folkmusiker till träffen genom en ny tävling och kurser inriktade för spelmän under 25 år.

Leif Johansson som är en av arrangörerna till stämman berättar att i den nya tävlingen Folkbandskampen så har unga spelmanslag fått i uppdrag att omarbeta en välkänd schlagerlåt till dansbar folkmusik.

Ofta, berättar arrangörerna, så hamnar de yngre i skymundan av de äldre spelmännen som tar en så självklar plats på stämmorna och ungdomar hamnar i hörnet eller längs väggarna.

Genom Folkbandskampen och workshop med åldergränser på yngre än 25 år så ska man nu efter 27 år se till att unga musiker får en självklar plats på stämman i Gnesta.

Ett annat grepp är att lyfta fram länets unga nya riksspelmän.

– Ofta är ju de som blir utsedda till riksspelmän yngre personer och det finns inget forum där man lyfter fram dem. Det vill vi ändra på och i år ska de två unga tjejer från länet som blivit riksspelmän uppträda på stämman, berättar Åsa Englund Jacobsson som är en av arrangörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".