Sörmland

"Anhörigstödet förlegat"

"Stödet ska vara behovsanpassat"
1:32 min

Det stöd som kommuner och landsting ska ge personer som vårdar anhöriga i hemmet är förlegat. Många kommuner lever inte upp till de nya direktiv som regeringen kom med 2009. Det menar såväl Nätverket Föräldrakraft som Socialstyrelsen.

– I en del kommuner är det fortfarande en tydlig äldreprägel på anhörigstödet, menar Nätverket Föräldrakrafts ordförande Annie Boström.

Under tjugohundratalet har kommunerna fått extra pengar under flera tillfällen för att utveckla sitt stöd till personer som vårdar en anhörig i hemmet, så kallat anhörigstöd. Men stödet har främst riktats till äldre personer, och i många kommuner ligger stödet under vård- och omsorgsnämnden.

2009 kom det nya direktiv från regeringen som säger att kommunerna ska erbjuda stöd till alla personer som vårdar en anhörig i hemmet. Med det alltså även tillexempel föräldrar som vårdar ett barn med funktionsnedsättning eller på annat sätt är långvarigt sjuk. Men här har kommunerna halkat efter menar Annie Boström.

– Stödet ska ju vara individuellt behovsanpassat men det är ju näst intill obefintligt tycker jag.

Annie har erfarenhet av de här frågorna, dels via sitt engegemang som ordförande i Nätverket Föräldrakraft men också i sitt jobb på Studieförbundet Vuxenskolan där hon jobbar mycket med anhöriga.

Nätverket Föräldrakraft har vid flera tillfällen låtiti medlemmarna ringa till kommunerna för attse vilket stöd de får.

– Vi har ringt kommunernas växel och beskrivit vår situation men vi har nästan aldrig blivit kopplade till anhörigkonsulenten utan de vet inte vart de ska koppla oss och förstår int vad vi vill, berättar Annie.

Boström får stöd i sin kritik från Socialstyrelsen som i december släppte en rapport som visar att det fortfarande finns en tydlig äldreprägel på anhörigstödet i kommunerna.

Annie menar att det egentligen borde vara enkelt att bredda stödet.

-- Vi är likadana alla anhöriga.

Hon tror att det är kommunpolitikerna som måste ge direktiv om att stödet ska breddas och kanske se över var i kommunorganisationen stödet finns.

– Vi får heller inte glömma att även hälso- och sjukvårdlagen tar upp anhörigstödet och då ligger ju även ett ansvar hos landstinget, avslutar Annie Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".