Krav på fri läkarvård för hemlösa

- Är man hemlös borde man inte behöva betala för vård inom primärvården, det säger flera organisationer som arbetar med hemlösa i Sörmland.

Organisationerna menar att avgifterna hindrar de hemlösa från att söka vård när de behöver, eftersom de inte har pengar. I Uppland har landstinget tagit bort avgifterna eftersom många hemlösa, på grund av avgiften, inte söker vård när de behöver.

Gustav Wachtmeister, landstingsstyrelsen ordförande i Sörmland, säger att det inte är aktuellt att ta bort avgifterna specifikt för de hemlösa i Sörmland. Däremot kommer avgiftssystemet för sjukvården i sin helhet att ses över.

När avgiftssystemet ses över kan det bli aktuellt att avgiftsbefria vissa grupper av patienter. Bara i Eskilstuna räknar de frivilliga organisationerna med att det finns omkring 200 hemlösa.

En patient grupp som nämnts specifikt är de psykiskt sjuka. Där ingår många hemlösa. Enligt socialstyrelsen har ungefär 35 procent av de hemlösa också psykiska problem.

Den direkta orsaken är att Landstinget, totalt sett har fodringar på ca 30 miljoner kronor i olika typer av patient avgifter som man inte får in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista