1 av 2
Allt färre på sörmländska äldre- och demensboenden får antipsykotiska mediciner. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland.
2 av 2
Demenssjuksköterskan Pia Holm.
Sörmland

Färre äldre drogas

"Medicinerna dövar bara för stunden"
1:47 min

Personer som vårdas på äldre- och demensboenden drogas inte ner med schizofrenimedicin lika ofta som förr. Under flera år i rad har förskrivningen av de kritiserade läkemedlen minskat på länets boenden för äldre och dementa.

Socialstyrelsen har varit mycket kritisk till att så många dementa i Sverige får mediciner som egentligen är till för schizofrena. För ett par år sedan var användandet av antipsykotiska mediciner, som Risperdal och Zyprexa, skyhögt på vissa demensboenden. Socialstyrelsen gick ut med rekommendationen att undvika dem så långt som möjligt eftersom de inte bara gör människor trötta och avtrubbade, utan också ökar risken för stroke.

Och statistik som landstinget tagit fram för P4 Sörmland visar att det går åt rätt håll. Sedan 2007 har försäljningen av antipsykotiska läkemedel till sörmlänningar över 80 år minskat med 23 procent. Sörmland ligger också lägre än rikssnittet.

Det här är något som demenssjuksköterskan Pia Holm tycker är bra.

– Tidigare var det väl förstahandsalternativ, att man gav mediciner. Men man ser att medicinerna bara dövar för stunden eller totalt så att de blir litet avtrubbade. Men livet ska ju inte bara vara att man sover, säger Pia Holm

Läkarna har blivit mer medvetna om riskerna och vårdpersonalen har lärt sig att det nästan alltid går att lugna dementa istället för att ta till tabletter. Vredesutbrott, gråt och skrik kan bero på att man har ont någonstans eller känner sig otrygg. Demenssjuksköterskan Pia Holm säger att man kan prata gamla minnen med de boende, lägga sig bredvid dem när de ska sova, sjunga eller ge dem ett gosedjur.

Men det går inte att undvika antipsykotiska preparat helt, enligt Pia Holm, till exempel kan personer med svåra hallucinationer behöva antipsykotisk medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".