För två år sedan lade politikerna i Vingåker ner skolan i Österåker. Nu får kommunen sin första friskola. Foto: Ingela Martinsgård/P4 Sörmland.
Vingåker

Ja till friskola i Österåker

"Många är beredda hjälpa till"
1:19 min

Ett nej blev ett ja. Skolinspektionen har ändrat sig och ger nu klartecken till en friskola i Österåker utanför Vingåker. Så sent som för ett par veckor sedan fick Österåkers friskoleförening negativt besked.

Det har svängt ordentligt när det gäller en eventuell friskola i Österåker utanför Vingåker. Så sent som för att par veckor sedan fick Österåkers friskoleförening, som står bakom ansökan, nej på grund av att Skolinspektionen bland annat ansåg att det var osäkert om föreningen hade tillgång till lämpliga lokaler.

Men avslaget överklagades och lokaler är inget problem, anser friskoleföreningen. 

– Vi har en tom alldeles nyrenoverad och handikappanpassad skola som står och väntar här i Österåker. säger Ingmarie Frösevi ordförande i Österåkers friskoleförening

Främsta motiveringen till att Skolinspektion först sa nej var att föreningen då inte hade några lokaler.

–  Men man köper ju inte lokaler innan man får tillstånd driva friskola, säger Ingmarie Frösevi.

Hon tror att det kommer att gå att driva en friskola i lilla Österåker. För bygden är det viktigt att skolan finns. Och det finns intresserade föräldrar utanför orten. Målet är att ha 42 elever, med tio i varje klass.

– Jag vill inte att Österåker ska bli Vingåkers Florida där det bara ska bo pensionärer, säger Ingmarie Frösevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".