Uppsving för bygginvesteringarna

Bygginvesteringarna i Sörmland ökar i år med 20 procent och ökningen fortsätter nästa år. Det visar en färsk prognos från Sveriges Byggindustrier. Det betyder att chansen till jobb för arbetslösa byggnadsarbetare ökar, enligt Valter Hultén på Sveriges byggindustrier.

Bygginvesteringarna i landet är på väg uppåt efter flera tröga år. Läget på den svenska byggmarknaden har förbättrats och investeringarna ökar, men först nästa år. Antalet planerade byggojekt i landet minskar med en procent i år, men ökar med två nästa år. De regionala skillnaderna är stora.

I Stockholm räknar Sveriges byggindustrier med en nedgång, men i Sörmland väntas en uppgång och länet går i år emot rikstrenden och bygginvesteringarna ökar med 20 procent. Ökningen fortsätter nästa år. I landet räknar man med en nedgång i år på en procent. Nästa år ökar investeringarna i landet med två procent.

Det är framförallt bostäder som byggs och kommer att byggas. Flera projekt för två miljarader finns i bland annat Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping och Oxelösund. Det gäller både flerbostadshus och villor, men också äldreboenden.

Detta kan påverka sysselsättningen positivt, säger Valter Hultén på Sveriges byggindustrier till Sveriges Radio Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista