Vaccinationen mot svininfluensan kan ha orsakat narkolepsi hos flera personer. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
SÖRMLAND

"Sonen fick narkolepsi efter vaccinering"

"Han måste äta mediciner resten av livet"
3:48 min

Flera personer hävdar att de drabbats av narkolepsi efter att de vaccinerats mot svininfluensan.

Susanne Ohlsson som bor i Sörmland säger att hennes son har blivit svårt sjuk efter sprutan. Bland annat lider han nu av hallucinationer och kraftiga sömnattacker.

– Det var ju i princip krigsrubriker om att man var tvungen att vaccinera sig mot svininfluensan och det gjorde min son, säger Susanne Ohlsson.

– Min son drabbades av otroligt kraftiga sömnattacker. Han drabbades av mardrömmar och såg främmande människor i rummet.

Det var inga vanliga mardrömmar som plågade Susanne Ohlssons son utan den ovanliga sjukdomen narkolepsi, som försätter den drabbade i djup sömn utan förvarning. Drömmarna och ibland - hallucinationerna är ett vanligt symptom för narkolepsipatienter. Ett annat lika osannolikt symptom är följdbesväret Kataplexi som leder till att musklerna tappar kraft och kastar den drabbade till marken.

– Förra helgen tappade han glaset och ramlade omkull när han skrattade framför tv:n.

Susanne är övertygad om att det var influensavaccinet pandemrix som gav hennes son narkolepsi. Hon är inte ensam i sin övertygelse. Många som hävdar sig ha blivit sjuka har bildat facebookgrupper och byter erfarenheter med varandra över Internet.

Men en som inte är lika säker på att narkolepsin har ett samband med vaccinet är smittskyddsläkare Carl Gustaf Sundin.

– Om man vaccinerar sex miljoner människor så kommer ett antal människor att insjukna i narkolepsi, men om det har ett samband med vaccineringen vet vi inte.

Läkemedelsverket utreder just nu om de runt 60 rapporterade fallen av narkolepsi kan ha något med influensavaccinet pandemrix att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".