Ulla Mitt Holm, verksamhetschef På Skiftinge vårdcentral i Eskilstuna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio Sörmland.
sörmland

Äldre kan ta mediciner i onödan

Många äldre äter läkemedel i onöden.
1:39 min

Många äldre kan ta mediciner som de egentligen inte behöver eller läkemedel som inte fungerar bra tillsammans. Flera vårdcentraler lever inte upp till målen för hur många läkemedelsgenomgångar som ska göras.

– Det handlar om att skapa rutiner för det och det här året har påverkat oss mycket eftersom vi släppte många distriktssköterskor till kommunen. I samband med att de tog över ansvaret för hemsjukvården, berättar Ulla Mitt Holm är verksamhetschef på Skiftinge vårdcentral i Eskilstuna. Där har bara sex av de målsatta 35 läkemedelsgenomgångarna gjorts det senaste året.

Läkemedelsgenomgångar görs för att kontrollera att personer bara tar läkemedel som de verkligen behöver, och att deras olika mediciner inte slår ut varandra. Att låta bli att göra genomgångarna innebär inte någon hälsorisk för de äldre, men deras livskvalité kan höjas om de sköts.

Genomgångarna som läkare gör vid receptförnyelse görs utan hjälp från en farmaceut, som kan mer om hur olika läkemedel fungerar tillsammans. Därför tycker hälsovalschefen i Sörmland, Asghar Farahani, att de genomgångarna är otillräckliga.

– Och har du tio-tolv läkemedel eller mer, så kan det vara hur svårt som helst att avgöra om man har de önskvärda effekterna av så många läkemedel, säger han.

 Vad kan den här djupare genomgången ge som den vanliga receptförnyelsen inte ger?

– Man sätter sig ner och tittar på alla biverkningar som de här läkemedlen kan ha. Man tittar på patientens hälsotillstånd, hur olika läkemedel integrerar, det finns många parametrar. På en vanlig genomgång kanske man inte hinner gör en sådan djupdykning, säger Asghar Farahani, hälsovalschef i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".