Snövädret orsakar förseningar och inställda tåg Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio Sörmland.
Sörmland

Störningar i tågtrafiken

"Man får räkna med förseningar under dagen"
1:12 min

Det har varit stora störningar i tågtrafiken i Mälardalen idag på grund av det senaste dygnets snöväder. Det är förseningar eftersom framkomligheten på spåren är mycket begränsad vilket förvärras av växelfel och fordonsfel, uppgav SJ på förmiddagen.

Under fredagsmorgonen hade inte några allvarliga trafikolyckor inträffat i Sörmland som följd av snöandet. Men flera bussar var inställda under fredagen och tåg är försenade.

På SJ:s pressjour jobbar Dan Olofsson och vid åttatiden på fredagsmorgonen sade han att att resenärerna under dagen kan räkna med förseningar, då tåg som kommer norrifrån mot Stockholm delvis är kraftigt försenade.

– Under dagen finns risk för förseningar på grund av det väldigt hårda väderläget norröver.

Under morgonen var flera tåg i Sörmland närmare en timme försenade.

– Men i Sörmland tror vi att det idag kommer att vara enstaka tåg som blir kraftigt försenade.

Bussar är inställda på sina håll och en del har kört fast säger Helena Ekroth som är områdeschef på Länstrafiken i Sörmland.

– Hur det ser ut under dagen beror delvis på hur vägplogningen fungerar.

Vädret får också konsekvenser för Swebus trafik.

– Alla våra bussar går, men vi har förseningar på uppemot en timme, säger Swebus presschef Ingvar Ryggesjö.

Även under torsdagen var det stora trafikproblem i Sörmland på grund av det kraftiga snövädret i kombination med kraftig vind. Flera avåkningar inträffade både på E20 och mindre vägar, men framförallt på E4 utanför Nyköping, men inga personer skadades, uppgav polisen vid 20-tiden. Polisen bedömde att trafikanterna tog det lugnt på vägarna eller höll sig hemma.

Under torsdagseftermiddagen var det totalstopp i norrgående körfält på E4 vid Gammelsta utanför Nyköping efter en lastbilsolycka.

En buss och en personbil krockade vid avfarten till Stjärnholm på väg 53 utanför Oxelösund, men ingen person skadades.

Under torsdagskvällen inträffade en olycka på riksväg 52 vid Kjesäter. En lastbil hamnade tvärs över vägen och det rådde vid 20-tiden stopp i trafiken.

Trafikverket uppmanade under fredagen alla att lämna bilen hemma.

Sophämtningen i Gnesta tätort har även drabbats av snöandet. Stora plogvallar och halka har medfört att det är svårt för dem som sköter sophanteringen att komma fram och kunna tömma kärlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".