Äldre som bor i Oxelösund drogas med schizofrenimedicin mer än någon annanstans i länet. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland.
Oxelösund

Äldre i Oxelösund drogas mest

"Jag tycker inte om det"
1:26 min

Äldre som bor i Oxelösund drogas med schizofrenimedicin mer än någon annanstans i länet. Läkarna där skriver ut 30 procent mer av de kritiserade läkemedlen än läkare gör i landet i snitt.

Schizofrenimediciner, så kallad neuroleptika, används ibland för att lugna demenssjuka som kan få vredesutbrott eller bli oroliga. Socialstyrelsen anser att medicinerna ska användas med stor försiktighet eftersom de inte bara gör äldre avtrubbade och trötta, utan också ökar risken för stroke.

Som P4 Sörmland rapporterade tidigare i veckan har Socialstyrelsens nya riktlinjer givit effekt i länet. Förskrivningarna av schizofrenimediciner har minskat de senaste åren. Men nivåerna skiljer sig kraftigt mellan kommunerna.

Läkarna i Oxelösund skriver ut mest neuroleptika i länet, 20 procent mer än rikssnittet och dubbelt så mycket som läkarna gör i Flen. Också i Vingåker är förskrivningen hög. Så här har det sett ut i flera år och Alf Nordmark, läkare på vårdcentralen i Oxelösund, är självkritisk.

– Vi har nog en del att göra framöver. Som distriktsläkare har man tusen saker att hålla i huvudet. Ibland hinner man inte. Man gör som man alltid gjort och då blir det fel ibland.

Tidigare var det ännu värre i Oxelösund och förskrivningen av neuroleptika har minskat kraftigt här de senaste åren - faktiskt mer än i de andra kommunerna. Men det är inte mycket att vara stolt över, tycker Alf Nordmark.

– Att det sjunkit så mycket hos oss beror på att vi låg så högt i början, säger han.

Alf Nordmark tror att man skulle kunna få ner medicineringen av dementa ytterligare om man satte in mer personal på boendena i kommunen.

– En hand att hålla i, ett ord, en lugnande stämma. Det är det som behövs egentligen.

Men vårdansvarige socialdemokraten Mattias Pettersson tycker att bemanningen inom Oxelösunds äldrevård är god och att utvecklingen går åt rätt håll.

– Vi har redan visat att vi har minskat mest i Sörmland och den utvecklingen vill jag ska fortsätta.

Carin Vidner
carin.vidner@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Så mycket medicin skrivs ut i länet

Oxelösund 3 630

Vingåker 3 616

Trosa 2 915

Gnesta 2 816

Katrineholm 2 815

Nyköping 2 503

Eskilstuna 2 487

Strängnäs 2 454

Flen 1 894

Siffrorna anger antalet dygnsdoser av neuroleptika per tusen invånare över 80 år. Källa: Läkemedelskommittén Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".