Isak Nygren, ersättare för Sverigedemokraterna (SD) i Katrineholms kommun, är i blåsväder om "rasblandning". Foto: Scanpix
Katrineholm

Rasistiska inlägg kan fälla SD-politiker

"Det är inte förenligt med våra åsikter"
1:28 min

Sverigedemokraternas ersättare i Katrineholm, Isak Nygren, riskerar att uteslutas ur partiet sedan han uttryckt sig rasistiskt på ett forum på nätet. Partiets politiska sekreterare Therese Borg, säger att hans åsikter inte är förenligt med partiets.

Nygren uppger att han "kryddar till" för att provocera, men står samtidigt fast vid sina teorier om barnalstring.

SD:s pressekreterare Eric Myrin säger att åsikterna går emot partiets linje och kan vara grund för uteslutning.

– Om det är fastställt att det är han som har skrivit det här menar jag att det är tillräcklig grund för en uteslutning, säger han till den antirasistiska tidningen Expo som lanserade uppgifterna till media på lördagen.

Isak Nygren håller fast vid sina åsikter efter uppmärksamheten i media.

– Om en afrikansk förälder och en europeiskt förälder får barn i ett europeiskt land kan barnet få svårt att se sig som en del av majoritetssamhället, säger Isak Nygren.

Han menar att det leder till rotlöshet och att han tänker på barnets bästa. Han jämför också sina uttalanden med Sverigedemokraternas tidigare hållning om förbud mot utomeuropeiska adoptioner.

– När SD var mot adoption var det av samma skäl, det blir identitetsproblem och det kan ge psykiska problem, säger han till tidningen Expo.

Therese Borg, politisk sekreterare i SD i Sörmland säger att hans åsikter inte är förenliga med partiets.

– Det är inte förenligt med våra åsikter. Han har inte kunnat ge en bra förklaring till varför han skrivit det här utan försvarar ju tvärtom vad han skrivit. Det finns inget förtroende kvar för honom.

P4 Sörmland rapporterade sommaren 2010 om Isak Nygren, som då kandiderade för Sverigedemokraterna i kommunvalet och i landstingsvalet, enligt den antirasistiska tidningen Expo, varit aktiv i ett nazistiskt nätverk.

2008 sökte Nygren, medlemsskap i Nordiska förbundet, och startade ett nu avsomnat lokalt nazististnätverk kallat Reaktion Gripen.

Enligt tidskriften Expo så hade Isak Nygren åtminstone fram till och med 2008 också varit mycket aktiv i Nordiska förbundets debattforum Nordisk.nu. Han hade haft inlägg om sin högerextremistiska ideologi, påstådd massinvandring och kritik av islam.

Isak Nygren förnekade inte uppgifterna, men han förringade det genom att hävda att det han gjort inte hade något med nazism att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".