Fler nior behöriga till gymnasiet

Niondeklassarnas betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik den här våren har förbättrats i så gott som alla kommuner i Sörmland jämfört med förra vårterminen. Det betyder att fler var behöriga att söka gymnasiets nationella program. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Undantaget är Oxelösund och Trosa där fler elever än förra vårterminen inte var behöriga jämfört med våren 2003. Trosa har annars lägst andel elever i nian som inte klarar gymnasieskolans krav i länet.

För att vara behörig att söka gymnasiets nationella program måste eleverna i nian klara godkänt i svenska, engelska och matematik. I alla Sörmland nio kommuner var det procentuellt fler elever som hade behörighet till gymnasiet jämfört med förra vårterminen - utom i Trosa och Oxelösund och på Järvenskolorna i Katrineholm.

På Ramdalsskolan i Oxelösund var det något fler som inte klarade betygen i år och det samma gäller Breviksskolan där andelen elever som inte var behöriga att söka ökade från elva till 23 procent.

En förklaring är att elevsammansättningen kan se olika ut från år till år, andelen elever med invandrarbakgrund och föräldrarnas utbildningsbakgrund spelar också en roll, men också sociala förhållanden, säger skoledningen.

I Eskilstuna är det flest elever som inte har behörighet att söka till gymnasiet, 17 procent men där har det skett en förbättring som i de flesta kommuner i länet.

Trosa hade minst andel elever som inte var behöriga att söka de nationella programmen på gymnasiet. Även Flen och Strängnäs ligger bra till med en låg andel icke behöriga.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista