Myrsloksungen Eskil får representera Parken Zoos verksamhet, som kanske kommer att drivas i annan regi än i kommunens. Foto: Parken Zoo.
eskilstuna

Eskilstuna kanske kopierar Gävle

"Vad vi än gör kostar det pengar"
1:39 min

Den politiska ledningen i Eskilstuna kan komma att studera hur försäljningen av djurparken i Gävle gick till och konsekvenserna av detta för orten, när en försäljning av Eskilstunas djurpark Parken Zoo nu diskuteras.

Gävle kan bli föremål för studiebesök för den politiska ledningen i Eskilstuna, sedan Socialdemokraterna öppnat för en försäljning av Parken Zoo. Gävle sålde nämligen sin förlustbringande djurpark 2004.

I Gävle valde kommunen att sälja djurparken Furuvik för att slippa ständiga underskott. Den är i storlek ganska lik Parken Zoo i Eskilstuna. Båda har kring 230 000 besökare och kommunerna är ungefär lika stora. Furuvik har nöjesfält, utomhusbad, camping och konferens.

Dessutom bevarandeprogram för Schimpans, orangutang och gibbon. Och precis som för Parken Zoo gick det riktigt uselt ekonomiskt, år efter år, enligt Helen Åleskog, chefsjurist i Gävle kommun.

Furuvik gick back med drygt 12 miljoner per år. Parken Zoo går 14 miljoner back. Furuvik hade vid försäljnigen, precis som Parken Zoo har, gamla skulder, och eftersom den nya köparen i Gävle inte ville ta över dem, så förlorade Gävle kommun 20 miljoner i engångskostnad när Furuvik gick över i privat regi 2004.

Det var en kännbar ekonomisk förlust för Gävle, men affären drevs igenom utan protester. Idag går Furuvik med vinst och de flesta tycks vara nöjda med arrangemanget. Frågan är om Eskilstuna vågar ta samma risk som Gävle gjorde. I affärer finns inga garantier.

– Vad vi än gör kostar det pengar, konstaterar kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".