I juni kan det komma att avgöras om Parken Zoo ska säljas eller inte. Foto: Parken Zoo.
ESKILSTUNA

Dyrt att göra sig av med Parken Zoo

"Det kostar minst 60 miljoner att göra sig av med Parken Zoo"
1:43 min

Oavsett om Eskilstuna kommun säljer eller behåller Parken Zoo kommer det att innebära en ekonomisk förlust för Eskilstuna. Att göra sig av med djurparken skulle kosta minst 60 miljoner kronor enligt Jimmy Jansson (S).

Socialdemokraterna i Eskilstuna har nyligen öppnat för en försäljning av Parken Zoo, helt eller delvis, för att slippa täcka underskottet varenda år. Men vilket som blir dyrast är ännu inte helt utrett.

– Det är omöjligt att svara på i det här läget. Men det är viktigt att inte bara prata kostnader. Visst kostar djurparken pengar, men den ger också oerhört mycket tillbaks till orten, säger Jimmy Jansson (S) är kommunalråd.

Det finns fördelar med att en kommun äger en djurpark. Dagis och skolbarn kan få gå in gratis, djurparken lockar till sig turister till kommunen som strör pengar i kommunen på restauranger, camping och hotell.

Djurparken kan ge kommunen ett gott anseende eftersom man bevarar hotade djurarter och man har en stor kommunal arbetsplats för ungdomar som behöver sommarjobb.

Eskilstunaborna är uppvuxna med sin 113 år gamla Parken Zoo även om djuren kom till parken först på 50-talet. Men oavsett om Eskilstunaborna går till parken eller inte så får man betala för den.

– Vi lägger väldigt mycket kommunpengar på Parken Zoo som kunde gå till bättre saker, säger Eskilstunabon Britta Gustavsson.

Trots att kommunen redan betalade bort gamla skulder med 45 miljoner kronor så finns det fortfarande 60 miljoner kronor kvar i skuld som en ny köpare troligen inte vill veta av. Om kommunen betalar bort skulden nu skulle det enligt Jimmy Jansson påverka kommunens möjligheter att göra andra investeringar.

– Det innebär en kostnad på minst 60 miljoner kronor att göra sig av med Parken Zoo.

Den 9 mars ska den kommunala koncernen, Kommunföretag, som äger Parken Zoo säga sitt om djurparken och i juni kan ett beslut från kommunfullmäktige avgöra vad som ska hända. Eskilstuanborna är inte eniga i frågan.

– Jag vet inte om man tjänar på att sälja djurparken. Jag tycker att man ska behålla den, säger Michael Danhoe.

– Jag tycker att man ska sälja djurparken. Den kostar skattebetalarna pengar, säger Fariedo Timarin.

Jimmy Jansson behöver ha majoritet i kommunfullmäktige och han bör vara enig med de andra två styrande kommunalråden i Miljöpartiet och Vänstern om en eventuell försäljning av Parken Zoo.

Miljöpartiet har tidigare sagt att man bör sälja parken. Inte minst för att man tidigare sagt att det inte är bra med djur i bur. Vänsterpartiet har däremot tidigare velat behålla parken kommunägt men just nu pågår diskussioner inom partiet om en ny inställning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".