Foto: Parken Zoo.
eskilstuna

Koncern aktuell djurparksköpare

"Vi har inte fått frågan"
1:41 min

Medan Eskilstuna kommun ska utreda en försäljning av den förlusttyngda Parken Zoo har exempelvis Gävle och Norrköping gått igenom stålbadet. De djurparkerna går numera med vinst.  Koncernen Park and Resorts Scandinavia, som köpte Furuvik och Kolmården, kan bli aktuella som köpare, men har inte fått frågan.

– Vi har ingen kunskap om det och ingen har pratat med oss om det heller, svarar företagets vd Jan Roy när han får frågan om han vill köpa Parken Zoo.

Men ni äger ju flera djurparker som tidigare gått dåligt och nu går de bra. Hur har det gått till?

– Det här är en bransch som kräver mycket investeringar, i både anläggningar och i personal. Vi investerar mycket, berättar Jan Roy.

I år nyinvesterar koncernen 150 miljoner i Kolmårdens djurpark, jämfört med Parken Zoos 12 miljoner. Det finns ingen som säkert kan säga om Parken Zoo verkligen kommer att säljas och inte heller till vem i så fall, men Park & Resorts Scandianvia har köpt flera anläggningar och är störst i Sverige i branschen.

Företaget ägs av syskonparet Tidstrand som är barnbarnsbarn till Claes Ohlsson. Det är därifrån pengarna kommer. Företaget arbetar också tätt tillsammans med multinationella företag som SITA och Coca-cola.

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna har ännu inte sökt upp eventuella spekulanter, men ser inga problem med privata intressen.

– Redan idag drivs anläggningen marknadsmässigt. Och ska Parken Zoo vara bra för staden så får man lära sig att leva med det, säger Jimmy Jansson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".