1 av 2
Eskilstuna kommun startar ett projekt fötr att underlätta för barn i vårdnadstvister att träffa båda sina föräldrar. Foto: Katarina Wahlström/P4 Sörmland
2 av 2
Eskilstuna

Barnen ska få träffa båda föräldrarna

"Det kan vara svåra konflikter"
1:11 min

För att barn vid vårdnadstvister ska kunna få träffa båda sina föräldrar startar Eskilstuna kommun ett projekt som ska göra det möjligt. Projektet vänder sig till familjer där barn mår dåligt av föräldrarnas konflikter.

Ofta är det papporna som inte får träffa barnen, men på det här sättet ska de få umgås, och en handledare från Socialtjänsten ska då finnas med.

– Beroende på ärendets art är det en eller två personer som träffar umgängesföräldern och barnet och sitter med under hela umgänges tiden, säger Marianne Lundqvist, enhetschef på arbetsmarknads och familjeförvaltningen.

Det här är alltså hur det ser ut idag. Men en undersökning som Rädda Barnen och Socialstyrelsen gjort ifrågasätter den sortens umgänge ur barnen perspektiv.

Nu startar kommunen ett projekt där som mest åtta umgängesföräldrar ska få träffas tillsammans med sina barn i en lokal där det exempelvis går att laga mat. Det här ska pågå en gång i veckan under tre månader.

– Det kan vara familjer där det förekommer misshandel, olaga hot eller svåra konflikter man har som gör att man inte kan träffas på ett enkelt sätt  och som gör att man behöver hjälp för att få den här kontakten, säger Marianne Lundqvist..

När det här väl fungerar är tanken att umgänget ska fungera utan kontaktperson.

– I den bästa av världar så hoppas vi att den här umgängesföräldern ska kunna gå hand i hand med barnet härifrån och att deras umgänge ska kunna fungera utan kontaktperson framöver, säger Marianne Lundqvist.

Umgängesprojektet har fått 300 000 kronor i bidrag från Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".