Sörmland

Sörmlands befolkning växer

1:17 min

Sörmlands befolkning ökade med närmare 1700 personer förra året jämfört med året innan, enligt Statistiska centralbyrån. Av Sörmlands nio kommuner tappade Flen och Vingåker invånare. I Strängnäs ökade befolkningen mest i förhållande till befolkningsmängden.

Katrineholm ökade sin befolkning under slutet av året och återtog sin plats som länets tredje största kommun.

– Det här är en mycket positiv utveckling för Katrineholm. Nu gäller det att vi har en hög takt i bostadsbyggandet för att fortsätta på den här positiva trenden. Nu är vi åter den tredje största kommunen i länet, i tävlingen med Strängnäs spurtade vi om på slutet, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström.

Flen tappade 111 personer och Vingåker 18. Eskilstuna, Nyköping och Strängnäs är de tre kommuner som ökade sin befolkning mest i antalet personer. Strängnäs ökade sin befolkning mest i förhållande till folkmängden.

– Det är otroligt positivt. Det är en otrolig viktig faktor att ha en tillväxt. Men det gäller att ha en balans mellan en lagom tillväxt och att hinna bygga ut, säger kommunalrådet Jens Persson (S).

Kommunen har ökat sin befolkning i många år nu, men Jens Persson är inte rädd att kommunen ska drabbas av växtverk.

– Det gäller att ha en panering och en beredskap. Vi kommer att klara en ökad tillväxt utan problem.

Jens Persson tror att den viktigaste anledningen till att just Strängnäs drar till sig så många nya invånare är de vackra omgivningarna, något som han också uppger att kommunen satsat en del pengar på att utveckla och förbättra.

– Det är många faktorer som bidrar, men den viktigaste förklaringen är nog att det är fint i Strängnäs.

I Eskilstuna öakde befolkningen med 734 personer, Nyköping ökade med 435 och Strängnäs med 395. Katrineholm ökade sin befolkning med 125, Gnesta med 42, Oxelösund med 67 och Trosa med 16.

Carin Vidner
carin.vidner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista