GNESTA

Krafman vägrar pensionär skuldsanering

1:47 min

Under mer än fyra år har en folkpensionär och före detta småföretagare i Gnesta kämpat för att få skuldsanering. Men lika länge har indrivningsföretaget Krafman försökt stoppa det.

Alla stora fordringsägare ger grönt ljus för skuldsaneringen men Krafman har flera gånger överklagat ärendet.

Bertil som vi kallar företagaren har nu fått nytt hopp. Sveahovrätt tar inte upp Krafmans senaste överklagande.

– Det känns som att jag vill lägga mig ner och gråta när jag läser det här, säger folkpensionären Bertil.

Det började 1997 då Bertils företag inte fick de ordrar han hade fått löften om och han tvingades begära det blödande företaget i konkurs. Han hade då precis gått i personlig borgen för ett stort lån till en fastighet för att företaget skulle kunna öka sin produktion.

Nio år senare, medan han kämpade med att betala av på sina skulder blev han kontaktad av indrivningsföretaget Krafman som ville driva in en skuld på 15 000 kronor för ett Strängnäsföretags räkning, sedan Krafman hittat ett formellt fel när Bertils företag en gång tidigare hade problem och år 1995 missat att upprätta en kontrollbalansräkning. Det är den i sammanhanget lilla skulden som sen dess gång på gång satt krokben för Bertil.

– Jag har en decimeter tjock lunta med turer kring detta som bara rör Krafman.

Efter minst sagt många turer beslutade Kronofogdemyndigheten i september förra året att ge Bertil skuldsanering. Hans ekonomi var då helt körd i botten och som folkpensionär har han ingen möjlighet att betala sina skulder på idag cirka 2,8 miljoner kronor. Alla fordringsägare utom Strängnäsföretaget sa ja till skuldsaneringen, som Krafman överklagade.

Men tingsrätten gav Bertil rätt och i brevet från hovrätten som Bertil just läst när vi träffar honom står det att rätten inte tar upp Krafmans senaste överklagande. Nu på fredag går tiden ut för Strängnäsföretaget om de ska låta Krafman driva frågan till Högsta Domstolen. Om inte får Bertil sin efterlängtade skuldsanering.