Svårt att klara maxtan

Landets kommuner har fått alldeles för litet pengar för att klara maxtaxan och den förskolereform som trädde i kraft vid årsskiftet. Och nu tvingas kommunerna själva betala de underskott som blir följden av att allt fler utnyttjar möjligheterna att ha sina barn på dagis.
Marit Bengtsson är kommunalråd Katrineholm och sitter också i styrelsen för Kommunförbundet, och hon är kritisk till att regering och riksdag inte anslagit mer pengar till reformen. Visst, kommunen har fått statlig ersättning för minskade dagisavgifter och dessutom har man i år fått ett särskilt bidrag på drygt en och en halv miljon kronor för ökad efterfrågan på dagisplatser. Men det räcker inte och redan nu tvingas man ta fram ytterligare nästan 2 och en halv miljon kronor. Men på sikt fattas ändå pengar Och därför står hoppet till den miljard som kommunförbundet krävt i ytterligare kompensation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista