Skatteverket kontrollerar restaurangerna

Fusket inom resturangbranchen är utbrett i Sörmland. Det handlar både om svart arbetskraft och om oredovisade inkomster, enligt Skatteveket. Därför planerar Skatteverket åtgärder för att minska fusket, precis som i Stockholm där Skatteverket, Länstyrelsen och Ekobrottsmyndigheten gemensamt försöker avslöja fusk.

- Ett motsvarande upplägg är också tänkt för Sörmland. Det är just det här med kassaregister vi vill titta närmare på. Det planerar vi nästa år, säger Jan-Erik Bäckman, chef för redovisning och kontroll på Skatteverket.

I nuläget är det ungefär 30 procent av alla resturanger som kontrolleras, men med början nästa år kan många fler komma att kontrolleras för att komma åt det utbredda fusket med kassaregister. Men det är inte bara vid kassan det fuskas, det finns också gott om svart arbetskraft.

I Sörmland förekommer det till exempel att ordningsvakter på krogarna inte redovisar sin inkomst. Då struntar arbetsgivaren, i det här fallet resturangägaren, att redovisa för lönerna, och kommer undan skatt.

- Vi har några fall med oredovisade inkomster för ordningsvakter och svart arbetskraft förekommer, menar Jan-Erik Bäckman.

Som besökare på till exempel restauranger har han ett tips om hur man hjälper till att minska fusket.

- Det är ju viktigt för oss skattebetalare att vi ber om kvitto när vi besöker restaurang. Det är ett viktigt förebyggande inslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista