Skog skyddas från skogsproduktion

Fram till år 2010 ska drygt 19 000 hektar produktiv skogsmark undantas från skogsproduktion i Sörmland. Det framgår av Skogsvårdsstyrelsens mål, som bygger på de nationella miljökvalitetsmålen. Skogsvårdsstyrelsen vill på så sätt öka mångafalden av olika djur och växter.

En del skogsmark ska bli naturreservat och en del ska skyddas på andra sätt, bland annat med skogsägarnas hjälp. Senast nästa år ska Skogsvårdstyrelsen ha inlett ett arbete med att skydda hotade arter. Ett annat mål är att öka mängden lövskog och gammal skog för att mångfalden ska öka. Detta är huvudspåren i de mål som har satts upp.

- Utnyttjandet av skog blir mer och mer intensivt och då gäller det att tänka efter. Man ska kunna leva av skogen, men även ta av den, säger Anders Bollvik, distriktschef för Skogsvårdsstyrelsens distriktskontor i Nyköping.

Ett problem för Skogsvårdsstyrelsen är att få med sig de berörda skogsägarna, men staten går in och kompenserar berörda skogsägare ekonomiskt.

- Men allt kan man inte få kompensation för. Vissa är mer eller mindre tända på idén, men jag tycker att förståelsen ändå är stor här i länet, menar Anders Bollvik.

Målen bygger på en skogsinventering som pågått sedan 1994.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista