Krafmanfallet

Pensionär får skuldsanering

1:55 min

Gnestapensionären, tidigare småföretagaren Bertil, som vi kallar honom, får sannolikt sin skuldsanering beviljad. Inkassoföretaget Krafman ser ingen möjlighet att driva fallet vidare till Högsta Domstolen, sedan Svea hovrätt inte tar upp det.

 I våra sändningar i morse berättade vi om hur Bertil i flera år kämpat under svåra ekonomiska förhållanden för att få skuldsanering, något som indrivningsföretaget Krafman hela tiden motsatt sig och överklagat. Men Krafmans VD. Per-Inge Krafman, tror inte på att driva fallet till Högsta Domstolen HD. Samtidigt är han långtifrån nöjd med att ha förlorat fallet.

– Det är fel som jag ser det att i det här fallet ge skuldsanering. Och jag tycker att Kronofogden gjort en dålig utredning, som sen tingsrätten gjort sin bedömning från, säger Per-Inge Krafman.

Per-Inge Krafman tvingas nu konstatera att mer än fyra års arbete inte resulterat i en enda krona vare sig till bolaget Krafman eller det Strängnäsföretag som han företrätt.

Krafman har lagt ned upp mot 30 timmar på fallet, enligt Per-Inge Krafman, vilket sannolikt är i underkant, när man tittar på alla inlagor han själv och en av hans anställda skrivit - att jämföra med den ursprugliga kapitalskulden på 15 000 kronor som Krafman alltså misslyckats driva in, när nu hovrätten inte tar upp det senaste i raden av hans överklagande.

Strängnäsföretagaren ville i våra sändningar i morse inte berätta om han tänker be Krafman driva frågan till Högsta Domstolen som en sista utväg:

– Det har du inte med att göra, det är en sak mellan Krafman och mig. har jag uttryckt mig så klar att även en journalist begriper vad jag menar, säger strängnäsföretagaren.

Bertil får nu skuldsanering som Kronofogden beslutat om och som han kämpat för under fyra år med skulder på 2,8 miljoner kronor som han aldrig kommer att kunna betala tillbaka med sin folkpension som enda inkomst. Men han säger att det har funnits tillfällen när han varit nära att ge upp:

– Men jag har också tänkt att Krafman inte får vinna och föstöra mitt liv. Och nu ser det ut som att läget ljusnar, säger han.

Krafman har flera gånger under resans gång hotat med att försätta Bertil i personlig konkurs - idag säger han att han varit medveten om att det aldrig varit realistiskt, och att han inte ser några möjligheter att driva fallet vidare:

– Nu är det stopp, jag tror inte på att driva det vidare till HD, nu återstår att meddela detta till min uppdragsgivare, säger Per-Inge Krafman.

Men Krafman släpper inte greppet helt - han tänker bevaka att Bertil inte får några indrivningsbara inkomster i framtiden. Om så kan han tänka sig att ta upp och driva fallet på nytt.

– Det är mitt jobb att hålla koll på sådant. Det finns ju de som vinner på lotterier och så, säger Per Inge Krafman. 

Men han tillstår att det var en miss att inte godta den uppgörelse som Bertil på Kronofogdens uppmaning föreslog redan år 2006 

I uppgörelsen skulle Bertil betala fem tusen kronor till Strängnäsföretaget, resterande 10 000 skulle skrivas av.

– Ja det var ett dåligt beslut från min sida att inte säga ja till det, med facit i hand. Det hade sparat 30 timmars jobb och givit en liten slant till min uppdragsgivare, så det var ju synd, säger Per-Inge Krafman.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista