Lanstinget Sörmland jobbar för att få in obetalda avgifter

Personer som besöker sjukvården men inte betalar sin patientavgift kostar landstingen miljonbelopp varje år. Men många landsting kontrollerar inte betalningarna och vet därför inte hur mycket pengar dom går miste om. Men på landstinget i Sörmland har man däremot kontroll över de obetalda räkningarna.

Flera landsting som Ekot varit i kontakt med har stora fordringar på sina patienter. I Västra Götaland handlar det om mellan 60 och 80 miljoner kronor som patienter inte betalat.

Trots att många landsting har en ansträngd ekonomi lägger de inte särskilt mycket energi på att komma åt problemet med obetalda patientavgifter. Många vet inte ens hur mycket pengar det handlar om.

I landstinget Sörmland är det annorlunda. Där finns idag totalt drygt 31 miljoner kronor i patientavgifter som inte har betalats och sedan några år tillbaka jobbar landstinget hårt för att få in pengarna.

-Vi jobbar väldigt aktivt med våra patienter. Vi försöker arbeta med att få igång en dialog, få igång dem på amorteringsplaner. Det har gett ett enormt resultat, när vi började la vi upp 2 000 amorteringsplaner inom loppet av bara några månader, säger inkassochefen Lena Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".