"Kalhygge längs Trosaån"

Trosa kommun har börjat hugga ned träd som växer längs Trosaån. Det för att åkanten ska stabiliseras. Men de som bor i närheten är oroade för att marken längs ån ska bli ett kalhygge.

Leena Möller bor nära ån och hennes utsikt ändrades på bara några timmar när fem stora alar tog bort.

-Den här åmiljön är väldigt lummig. Det är stora träd, av olika lövträdsarter, och meningen är att allt detta ska huggas ned. Det blir ett kalhygge, säger Leena Möller.

Om man går intill den stora högen av träd som ligger utmed trosaåns kant i den gamla delen av Vagnhärad, så prasslar det under fötterna. Löven har redan torkat och dött. Leena Möller som bor ett femtiotal meter bort såg hur de stora träden bara på några timmar hade fällts, och åns karaktär ändrades enligt henne från lummig till kal.

Bakgrunden är att kommunen vill stabilisera åkanten och hindra erosion och rasrisk. Även Charlie Gullström som bor inne i Trosa har reagerat på trädavfällningen.

-Det är väldigt drastiska åtgärder i en gammal kulturmiljö, där det handlar om erosionsproblematik och inte om rasrisk, säger Charlie Gullström.

Charlie Gullström tycker att kommunens information har varit missvisande. Hon tycker att de boende fått intrycket av att faran för ras är stor när det i själva verket rör sig om erosion, som hon menar kan hindras på mindre drastiska sätt än att fälla träden som lutar sig över ån.

-Det räcker att påla och att göra enklare brädfordringar, i kombination med att lägga stora stenar runt träd.

Hur ska ni gå vidare nu?

-Vi har ställt frågan åt alla håll. Vi har talat med länsantikvarien, med kommunen, med räddningsverket o ch med konsulterna. Och vi ställer samma fråga igen, måste det vara så här drastiskt, säger Charlie Gullström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".