Sörmland

Glömska jägare missar att rapportera

1:33 min

Över 100 jaktområden i Sörmland har ett par veckor efter det att sista dagen att anmäla löpt ut inte berättat för länsstyrelsen hur mycket älg de skjutit, trots att det är lag på rapportering.

Hur många gånger ljudet från älgstudsaren ljudit i de sörmländska skogarna och lagt ned skogens konung - det är det ingen som vet. Allra minst länsstyrelsen som vid det här laget borde ha full koll. 

För trots att älgjakten slutade den 31 januari har många jägare ännu inte talat om hur många älgar eller hjortar de skjutit, trots att det står i lagen att jägarna måste göra det senast två veckor efter att de slutat jaga.

Enligt länsstyrelsens siffror har 119 jaktområden ännu inte redovisat sina siffror och Jonas Åkerberg, jakthandläggare på länsstyrelsen tror att många glömt anmäla.

--Man jagar så mycket annat också, så tänker man inte på att man är skyldig att rapportera. så komme man på det i efterhand. Men det är likadant varje år, så jag tycker att manborde komma ihåg, säger Jonas Åkerberg.

Om man inte talar om för länsstyrelsen hur mycket man skjutit kan det leda till att jaktområdet avregistreras, och då får jaktlaget bara jaga älgkalv fem dagar under jakten.

Karl Gustav Ottosson, vice ordförande i svenska jägareförbundet blir förvånad över att 119 områden ännu inte anmält hur många älgar de skjutit.

--Det är ju enormt mycket i ett län, säger han.

Nu uppmanar han alla jägare att skicka in siffrorna över hur mycket de skjutit.

--Det är ju hur naturligt som helst att man rapporterar när man är klar. Att 119 glömmer är i mesta laget tycker jag, säger Karl Gustav Ottoson.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sr.se