SÖRMLAND

Dementa kan få spårsändare på armen

För att bättre kunna hitta försvunna personer vill polisen i Sörmland kunna använda sig av en spårsändare.

Den största riskgruppen för att gå vilse är personer som är dementa eller har psykiska funktionshinder och de kommer att kunna få använda en sändare som ser ut ungefär som en armbandsklocka för att man ska kunna pejla in var personen befinner sig. 

Trots att tekniken funnits i tio år är det inte mer än ett tiotal personer ni länet och 500 i hela landet som använder den idag. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Både kommuner och privatpersoner kan skaffa en sändare.

– I princip varje vecka anmäls någon dement person som försvunnen enbart till oss vid polisen i Södermanlands län, säger Tf. operativa chefen polismästare Claes Herdenstam.

– Ofta hittas den försvunna snabbt om personen försvunnit i tättbebyggt område. Men ibland får vi dra igång sökpådrag och leta igenom stora naturområden. Att oftare kunna pejla in den försvunna personen skulle vara en stor fördel. I den kyla vi har för närvarande kan varje minut vara dyrbar och det är viktigt att kunna hitta den försvunne så fort som möjligt. Det handlar också om att vi inom polisen ska kunna använda våra resurser rätt, avslutar Claes Herdenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".