Socialförvaltningen kände till att den mördade kvinnan kände sig hotad. Foto: SVT Östnytt
Katrineholm

Socialen kände till hedershot

Nu kommer uppgifter om att socialförvaltningen i Katrineholm känt till att den kvinna som mördades av sin adoptivpappa upplevde att hon var hotad. Personal från socialtjänsten ska också ha träffat kvinnan flera gånger före mordet. 

Det var igår som den 21-åriga kvinnans adoptivpappa åtalades för mordet på henne. Ett mord som betecknas som hedersrelaterat. Den 62-åriga adoptivpappan ska ha uppgivit familjens hotade heder som grund för mordet.

Enligt tidningen Katrineholms-Kuriren ska socialtjänsten alltså ha känt till ett kvinnan ansåg att hon var utsatt för ett allvarligt hot från bland andra adoptivpappan. Socialtjänsten ska också ha erbjudit henne skyddat boende. Men kvinnan ska då ha tackat nej. Med motiveringen att det bara skulle göra saken värre.

En polis med insyn i utredningen anser att mordet hade kunnat förhindras om socialen hade tagit hoten på större allvar.

Men kammaråklagare Anna Carlsson Lundh som igår åtalade 62-åringen för mord är försiktigare. Till tidningen säger hon att den mördade kvinnan inte var helt klar i sin beskrivning av situationen och att hon erbjöds hjälp som hon inte ville ta emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".