Fler lever med skyddad identitet

Antalet personer som sökt skyddad identitet hos Skatteverket, i den region som Sörmland tillhör, har ökat med 100 personer under juni månad jämfört med samma period förra året. Det visar ny statistik från Skatteverket. Men vad ökningen beror på är inte klarlagt.

-Det kan vara så att dels är det ett hårdare klimat, och dels är det många som kanske borde ha haft skyddad identitet tidigare, men som inte har sökt det. Och de har nu fått upp ögonen för det finns en möjlighet att få en drägligare tillvaro, säger Roger Holmberg, sekretesshandläggare på Skattemyndigheten i Eskilstuna.

Totalt i Sörmland lever 300 personer med skyddad identitet. Av dem är ungefär hälften barn och av de vuxna är sextio procent kvinnor.

Den vanligaste orsaken bland kvinnor som måste ha skyddad identitet är hot eller trakaserier från en före detta sambo eller man. När det gäller män handlar det ofta om hot om våld från kriminella. Den ökning som har skett har skett i regionen som helhet i bland annat Västerås och Södertälje. För Sörmlands del är andelen av ökningen något mindre.

Den senaste tiden har det debatteras om speciellt kvinnor använder sig av möjigheten att skydda identiteten för att förbättra sin situation i en eventuell vårdnadstvist. Men det tror inte Roger Holmberg på Skattemyndigheten på.

-För även om man får det här skyddet, så innebär det ju inte att man ställer sig utanför rättssamhället. Det måste ju fortfarande fungera till exempel med umgängesrätt med barnen för fadern, säger Roger Holmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista