Oklart vad en KRAV-märkt korv ska få innehålla

Sveriges ekologiska odlare oeniga om vad man KRAV-märkt korv ska få innehålla. Det man är ämnet nitrit man är oense om, och om man ska få tillsätta det i KRAV-märkta ekologiska livsmedel eller inte.

Förra veckan skulle man bestämt sig i frågan, men styrelsen för KRAV har skjutit upp beslutet till oktober.

-Det är väldigt olika vad man tycker om det här. KRAV måste välja väg, säger Marie Pettersson, vd för Mälarchark i Eskilstuna och styrelseledamot i Kontrollföreningen för ekologisk odling, KRAV.

Nitrit tillsätts för att hålla vissa bakterier borta från maten och ger samtidigt köttet en nyans av rosa. Men nitrit i för stora mängder är cancerogent, och många inom KRAV menar att det inte hör hemma i den ekologiska produktionen. Marie Pettersson tycker att det är en svår fråga.

-Det börjar bli många ton korv som vi producerat utan nitrit. Vi ser att det går att göra nitritfri korv. Däremot så ser vi också att den är mer svårsåld än den ekologiska chark som vi producerar med nitrit, säger Marie Pettersson på Mälarchark i Eskilstuna.

Vad är det som gör att den kravmärkta nitritfria korven är svårare att sälja?

-Det blir ju en färgskillnad. Den nitritfria korven blir inte lika rosa än den konventionella. Det gör att KRAV-korven ser annorlunda ut, och för den vanliga konsumenten kan det vara svårt att förstå skillnaden, säger Marie Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".