Narkosläkare från Eskilstuna planeras få utbildning på Astrid Lindgrens sjukhus. Foto: Scanpix.
eskilstuna

Narkosläkare utbildas efter barns död

"Vi har tagit till oss socialstyrelsens synpunkter"
2:30 min

Narkosläkare på anestesikliniken vid Mälarsjukhuset ska få utbildning i barnanestesi för att vården av akut sjuka barn ska bli bättre.

Bakgrunden är fallet med den 2-årige pojke som dog på sjukhuset för drygt två år sedan. Marie Fahlgren Brodin är verksamhetschef Anestesikliniken Mälarsjukhuset.

Pojken kom med sina föräldrar till Mälarsjukhuset senhösten 2008 med blindtarmsinflammation, men han dog av blodförgiftning efter en operation som påbörjades alldeles för sent.

Händelsen utreddes och ledde bland annat till att två överläkare varnades.

Mot den bakgrunden ska alla läkare på anestesikliniken genomgå en utbildning om hur man bättre tar hand om och bedömer akut sjuka barn. Alla specialister och överläkare ska få möjligheter till utbildning på regionsjukhus med avancerad barnmedicinsk och kirurgisk verksamhet.

Kontakter har redan tagits med Astrid Lindgrens barnsjukhus. Socialstyrelsen har ställt ett antal krav på sjukvården efter händelsen med pojken som dog.

– Vi har en skyldighet att vidareutveckla oss, men Socialstyrelsen hade synpunkter och det får vi ta till oss, säger verksamhetschef Marie Fahlgren Brodin på anestesikliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".