Projekt hjälper i myndighetsdjungeln

Ett nytt samarbetsprojekt ska göra så att människor i Sörmland inte hamnar i kläm mellan olika myndigheter när de behöver hjälp. Det är kommunerna i länet, länsarbetsnämnden, försäkringskassan och landstinget som ingår i samarbetet.

Det hela startade i januari i år då riksdagen klubbade igenom en ny lag. Den nya lagen ska underlätta för människor som har att göra med flera olika myndigheter. Det handlar om människor som har kontakt med socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och sjukvården.

Istället för att skickas runt och bli någon annans ansvar ska det finnas en gemensam påse med pengar för rehabilitering. 15 miljoner kronor, varav staten står för hälften, ska användas för projektet per år. Tidigare har samarbeten ibland hindrats av att pengarna funnits hos olika myndigheter. Nu ska det bli lättare för myndigheter att samarbeta för människors bästa med hjälp av ett samordningsförbund.

Tillsammans med Östergötland och västra Götaland ligger Sörmland långt fram i planeringen på ett framtida samordningsförbund i jämförelse med andra län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista