"Statsministern borde sjukskriva sig"

Den sörmländska riksdagsledamoten Laila Bjurling riktar kritik mot statsminister Göran Persson för att han ännu inte uttalat sig offentligt om resultatet av EU-valet. Bjurling menar att statsministern för länge sedan borde ha sagt något eftersom han, trots höftoperationen, inte är sjukskriven.

- Eftersom Persson inte kan arbeta normalt på grund av operationen borde han sjukskriva sig, säger Bjurling.

Det finns ett missnöje bland statsminister Göran Perssons egna partikamrater för hans tystnad efter det misslyckade EU-parlamentsvalet, rapporterade ekot på torsdagen.

Efter höftoperationen har Göran Persson hållit sig undan debatten, trots att han inte har sjukskrivit sig. Det tycker många socialdemokrater är märkligt. En av dem är

Den sörmländska riksdagsledamoten Laila Bjurling, som tycker att han ska uttala sig offentligt eftersom han inte är sjukskriven. 

- Jag tycker att det vore bra att Göran Persson uttalade sig både som partiordförande och som statsminister, dels om EU-valet och även om andra aktuella frågor. Han är ju inte sjuk. Det vore bra om han pratade utåt till oss och det svenska folket.

Enligt tjänstemän på regeringskansliet arbetar statsministern formellt, men inte utåtriktat och han gör inga resor.

– Är man sjuk så att man inte kan jobba ska man sjukskriva sig, säger Laila Bjurling.

Miljöpartisten Maria Wetterstrand anser att det hela är en socialdemokratisk angelägenhet, men anser att man måste ha respekt för att Persson genomgått en höftoperation.

Kristdemokraten Björn von der Esch menar att höftoperationen inte orsaken till att statsministern inte uttalar sig utan en allmän besvikelse över motgångarna i EU-valet. vonder Esch anser också att statsministern borde ha gått före i operationskön eftersom han har en så viktig post. Då hade han kommit tillbaka tidigare.

Socialdemokraternas ordförande i Sörmland, Reynold Furustrand, anser att det inte är anmärkningsvärt och anser att det viktigaste är att Persson blir frisk.

- Jag tycker inte att han håller sig undan. Det är en konstig anklagelse. Han har genomgått en stor höftledsoperation och han har under flera år haft en fruktansvärd värk. Det primära för Göran Persson är att se till att bli frisk.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista