"Många nackdelar med att slå samma kommuner"

Men det finns många nackdelar med att slå ihop kommuner på det sättet som Nyköping och Oxelösund pratar om, det säger Björn Sundström på Svenska Kommunförbundet.

Som vi berättade igår så diskuterar man om Nyköping och Oxelösunds kommuner skulle tjäna på att slås samman.

-Bland de många kommuner som idag är i ekonomisk kris, handlar det ofta om effekterna av de sammanslagningar man har gjort tidigare. Det har blivit bypolitik och det ska vara precis lika i alla kommundelar. Om den ena kommundelen ha ett bibliotek, så skulle den andra också ha det och då får man ju inga vinster, säger Björn Sundström på Svenska Kommunförbundet.

-Jag tror att om det inte finns ett folkligt stöd för en sammanslagning så är risken att man skulle förlora på det både demokratiskt och ekonomiskt. Det vill säga att orterna drar åt olika håll och man då inte får den här samverkanseffekten.

Björn Sundström var också med för 15 år sedan när Nyköpings kommun skildes från Trosa-Vagnhärad-Gnesta, och det vanligaste är fortfarande att kommuner splittras istället för att slås samman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".