Parken Zoo ställer hårdare krav på besökande skolor

Stenkastningen mot djur på Parken Zoo i Eskilstuna har ökat i år och det kommer att innebära hårdare krav på de skolklasser som besöker djurparken.

Det är främst vid skolklassbesök som stenkastning på djur och annat stök äger rum.

Enligt djurparkschefen, Stefan Jonsson, kan parken komma att kräva ekonomisk ersättning från skolor och föräldrar om elever utsätter djur eller materiel för skador.

-Hjälper inte det är de klasser som orsakar problemen inte välkomna, säger Stefan Jonsson.

Parken Zoo kommer också fortsättningsvis att hålla större kontroll på vilka klasser som besöker parken, och lärarna måste lämna sina mobilnummer i entrén så att de kan kontaktas vid problem.

En dialog pågår sedan några år tillbaka mellan Parken Zoo och Eskilstunas kommun och skolor, men problemen har trots dialogen förvärrats.

Skolchefen i Eskilstuna Ulf Holmqvist ser allvarligt på händelserna med stenkastning, och säger att besöken måste vara lärarledda och att eleverna innan besöken ska informeras om djurens värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".