Caroline Lindqvist och Conny Lagerbäck har varit en vecka på barnavdelningen och sett det hårda trycket. Foto: Hans B Andersson/P4 Sörmland.
Sörmland

Högt tryck kräver mer personal

"Det är personal som fått jobba extra i omgångar"
2:29 min

Trycket på barnsjukvården i Sörmland har varit mycket högt de senaste veckorna. Nu vill Barn-och ungdomskliniken ha ytterligare några miljoner för att förstärka personalen.  Röster höjs också för att åter öppna barnavdelningen i Nyköping.

– I helgen var det proppfullt. Det var bara något enstaka rum som var ledigt, berättar Caroline Lindqvist som varit hos sin son på kliniken under veckan

Sonen Tim har oväntat och akut fått diabetes och han har legat inne en vecka för att man ska hindra att han sjunker ner i insulinkoma och för att insulindosen ska ställas in.

Caroline Lindqvist är nöjd med den vård sonen Tim fått och den hjälp hon själv har fått. Men hon ser hur personalen fått slita.

– De har sprungit livet ur sig. De har inte suttit stilla en sekund, säger hon.

Nils Skanke är chef för barn- och ungdomskliniken i Sörmland, som har dagmottagningar i Nyköping och Katrineholm och en slutenavdelning på 20 platser i Eskilstuna. Där har det varit slitigt.

– Det är personal som fått jobba extra i omgångar. Det har alltid gått att lösa, men vi skulle vilja ha mer marginal med tillgång till mer personal, säger Nils Skanke.

Och han får medhåll av Caroline Lindqvist.

– Just under de här månaderna när det är väldigt mycket tryck så bör de sätta in mer personal, tycker hon.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har den enda slutenvårdsavdelningen för barn i Sörmland.

– Och där har man inte lika mycket personal, som den slutna barnavården på andra håll i landet, säger Nils Skanke. Han vill ha ytterligare tre, fyra sjuksköterskor vilket skulle kosta mellan två och tre miljoner kronor.

Conny Lagerbäck, pappa till Tim  önskar att den slutenvårdsavdelning för barn som fanns förut i Nyköping, hade funnits kvar och att de skulle slippa åka sexton mil varje dag, som han och barnen fått göra den senaste veckan.

– Hade Nyköpingsavdelningen funnits kvar hade det varit både bättre och närmare att åka. Och belastning på sjukhuset i Eskilstuna hade varit mindre, säger Conny Lagerbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".