Per Nordblom från Stigtomta kräver svar av politikerna. Foto Ludvig Drevfjäll/P4 Sörmland.
Sörmland

Sörmlänningar kräver svar om arvoden

"Det är ett enda stort svindleri "
1:25 min

Sörmlänningarna skrädde inte orden när de tog plats i landstingsfullmäktige under förmiddagen i dag. Flera personer gick upp i talarstolen under den ungefär en timme långa utfrågningen av politikerna, och nästan alla ville ha svar på varför de omstridda politikerarvodena inte betalats tillbaka till landstinget.

– Det är ett enda stort svindleri och man har använt sig av metoder som inte hör hemma här. Det är våra pengar som vi har använt till det här och det är självklart att ni ska betala tillbaka dem, sa Per Nordblom från Stigtomta när han tog plats i landstingssalens talarstol.

Han var en av de ungefär 50 åhörarna som under förmiddagen kommit för landstingets förannonserade frågestund. Hans fråga var samma som de flesta andra. Varför har inte arvodena betalats tillbaka?

Landstingsstyrelsens Thomas Af Bjur från folkpartiet hade också ett tydligt budskap. Arvodena var inte felaktiga. Han själv har inga planer på att betala tillbaka, eftersom landstinget inte återkräver pengarna.

– Har man utfört ett uppdrag som man utfört för landstinget Sörmland, så ska man inte behöva betala tillbaka de pengarna man erhållit. Det är min uppfattning, säger Thomas Af Bjur.

Moderaten Lotta Finstorp, riksdagsledamot numera, säger däremot att hon ska betala tillbaka det hon fått för mycket i landstingsarvoden.

Hon räknar med att summan hamnar kring 60 - 70 000 kronor, men frågan är bara hur det ska gå till. Landstinget, som betalat ut pengarna har ingen fordran på Finstorp, eller någon annan.

– Det räcker ju inte för sörmlänningarna och jag vill rentvå mitt rykte som ärlig politiker, säger Lotta Finstorp och säger sig nu gå till botten med hur återbetalningen ska göras.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".