Butikerna bryter mot regeringsbeslut när det gäller kassapersonalen. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland
Sörmland

Tvingas sitta i kassan hela dagen

Många mataffärer i Sörmland tvingar fortfarande sina kassörskor att sitta i kassan ständigt, istället för att låta personalen rotera. Redan för tio år sedan slog regeringen fast att kassörskor ska slippa kassan emellanåt.

Anna Bjelkemark har jobbat som kassörska på Hemköp i centrala Eskilstuna i åtta år. Hon äter smärtstillande tabletter eftersom hon har återkommande muskelinflammationer i axlarna, något som enligt läkarna beror på hennes ensidiga arbete.

– Är det mycket folk och man har suttit länge blir det tungt. Man sitter och gör samma rörelser och det är slitigt för axlar, nacken och ryggen, säger hon.

Anna Bjelkemark jobbar två timmar i taget i kassan eftersom det är maxtiden enligt lagen. Mellan kassapassen får hon en halvtimmes obetald rast.

Men det enklaste receptet mot förslitningsskador är att växla mellan olika arbetsuppgifter, enligt Arbetsmiljöverket. Det här är också något som facket förespråkar. Själv skulle Anna Bjelkemark helst växla mellan att sitta i kassan och plocka med varor. Hon och hennes kollegor har ställt sådana krav, men sitter fortfarande kvar i kassan.

– De sa att vi som är i kassan ska vara i kassan och de som är på golvet ska vara på golvet.

Butikschefen Christer Holdt säger att han försöker tillgodose personalens önskemål.

– Vi försöker alltid eftersträva att man ska ha något mer att göra än att vara i kassan, men tyvärr blir det en hel del i kassan.

Han säger att det finns förutsättningar för rotation i butiken, men att han också måste tänka på vad som är mest effektivt.

– Butikens bästa är alltid rätt man på rätt plats.

Hemköp i centrala Eskilstuna är inte den enda butiken som har dålig arbetsrotation. Det finns problem på många butiker, enligt fackförbundet Handels. Matkedjan Ica har till exempel ingen central policy om rotation, istället är det upp till varje butikschef att bestämma hur arbetet ska organiseras. På Coop, däremot, finns en policy om att de anställda ska sitta max fyra timmar om dagen i kassan, enligt presstjänsten.

För tio år sedan fick matkedjan Prisextra bakläxa i en uppmärksammad arbetsmiljötvist där regeringen slog fast att kassapersonal får jobba i kassan max fyra femtedelar av arbetstiden. Många arbetsgivare har tolkat beslutet som att kassörskor kan få raster istället för att rotera. Men facket menar att det är att kringgå arbetsmiljölagen.

– För det första får man vara på sin arbetsplats längre utan lön, det andra är att man fortfarande inte har fått den allsidiga rörelsen som är så viktig för kroppen, säger Leif Johansson, som är fackombud på Handels i Eskilstuna.

Varför gör ni inte något åt det här från fackets sida?

– Det är ett stort jobb, det är att ändra ett helt tankesätt inom handeln. Vi har inte resurser för det, tyvärr. Jag skulle vilja att vi jobbade mycket mer med de här frågorna än vad vi gör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".