Anne Marie Wigertz, M, vill hellre att Sörmland ska tillhöra Stockholm än den föreslagna storregionen. Foto: Sara Chogrich/Sveriges Radio Sörmland.
Sörmland

Nytt regionförslag nyhet för politiker

"Den här gränsdragningen känns lite främmande för Sörmland"
1:51 min

Förslaget att Sörmland ska höra till en stor region med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro, går stick i stäv med politikerna i Sörmlands önskan om att tillhöra Stockholm.

Förslaget kommer från tre experter på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. Centerpartisten Kjell Tenn har idag ingen aning om Ostlänken och eventuella stationslägen - om den planerade höghastighetsbanan någon gång skulle bli verklighet.

Och varför skulle han, Älvdalen ligger ju längst upp i nordvästra Dalarna, och Ostlänken är knappast en prioriterad fråga där idag.

Men i ett framtida Sverige som inte ligger så långt bort - kan hans röst höras bli viktig i debatten även i sydöstra Sörmland, om SKL:s utredares tankar om en ny regionindelning blir verklighet.

Utredarna vill att regeringen genomför planerna på en ny regionindelning till 2015, och runtom i landet positionerar sig nu kommunerna kring vilken region de vill tillhöra.

Och Dalarna är knappast det första politikerna i Sörmland tänker på:

– Den här gränsdragningen känns lite främmande för Sörmlands del. Dels omfattar det en väldigt stor yta och sedan är det län som vi inte har någon koppling till idag, säger moderaten Anne-Marie Wigertz, vice ordförande i regionstyrelsen Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".