1 av 2
Benny Johansson på Arbetsmiljöverket är både besviken över att butikerna behandlar kassapersonalen. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland
2 av 2
Sörmland

Verket kritiskt mot butikerna

"De är tillbaka på 50-talet"
1:55 min

Arbetsmiljöverket reagerar starkt på att det fortfarande finns sörmländska butiker som har rena kassatjänster. Som vi rapporterat finns det flera butiker som låter personalen sitta i kassan hela tiden, istället för att göra olika arbetsuppgifter.

Det självklara borde enligt verket vara att personalen istället får växla mellan kassan och andra arbetsuppgifter. 

Benny Johansson är Arbetsmiljöverkets eldsjäl i frågor som rör kassapersonal. För ett par år sen samlade han de stora matkedjorna i Sverige till ett möte för att få dem att skapa bättre scheman för dom som jobbar i kassan.

Ica, Coop, Hemköp, Lidl och Willys var några av de som deltog.

Matkedjorna lovade att se till att personalen inte skulle sitta i kassan mer än fyra timmar om dan om det är mycket kunder. Coop har infört fyratimmarsregeln som en central policy, men Ica och Hemköp har fortfarande inga riktlinjer, butikscheferna får själva bestämma.

Matkedjorna lovade också att rotera personalen så mkt som möjligt, så att kassapersonalen slapp sitta i kassan hela tiden.

Det är flera butiker fortfarande dåliga på, enligt fackförundet Handels.

Hemköp i Eskilstuna är en av de butiker som har rena kassatjänster. Kassörskan Anna Bjelkemark äter värktabletter mot smärtan i axlarna, så här berättade hon i går:

Anna Bjelkemark sitter i kassan två timmar åt gången, det är maxgränsen enligt lag, och mellan varje pass har hon en halvtimmes obetald rast. Det är inget lagbrott att ge sina anställda obetald rast istället för och låta de få andra arbetsuppgifter. Men upplägget är olämpligt, tycker Benny Johansson på Arbetsmiljöverket.

– Det är ju som att ramla tillbaks till 50-talet, när en butkschef uttrycker sig så. Det är att nedvärdera personalen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".