Förbjud djurplågare att ha djur

Efter en dom i tingsrätten där en eskilstunabo dömdes för djurplågeri på ett stort antal får och en häst, vill nu Eskilstuna kommun att länsstyrelsen ska förbjuda mannen att i framtiden ha hand om djur.

Det var i början av juni i år som mannen dömdes för djurplågeri. 23 får hade då tvingats avlivas eftersom de var i så dåligt skick. Redan den 25 april 2002 inspekterades den nu dömde mannens sätt att sköta sina djur av miljö- och byggförvaltningen i Eskilstuna tillsammans med länsveterinären. Veterinären undersökte då en ardennerhäst och 44 får. Veterinärens utlåtande den gången var att hästen hade för lite hull, var muskelfattig och var i behov av hovvård. Djurägaren uppmanades att se till att hästens hovar vårdades och skoddes. Av de 44 fåren bedömdes 23 av dem vara så undernärda och i så dåligt skick att djurägaren uppmanades att avliva djuren. Ett drygt år senare - i juli 2003 - inkom ett anonymt klagomål till miljö- och byggförvaltningen, som då gjorde en oanmäld inspektion. Hästens hovar var då i så dåligt skick att den hade svårt att ta sig till vattenkaret för att dricka. Hästen låg stilla i sin hage. Den hade enligt miljöinspektörerna inte ork att skaka på huvudet för att befria sig från flugor och bromsar som kröp i och kring hästens ögon. Nu vill alltså miljö- och byggförvaltningen i Eskilstuna att länsstyrelsen på obestämd framtid förbjuder mannen att ha djur - och att förbudet ska gälla samtliga djurslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista