Brist på kontaktpersoner

Det är svårt att få tag på kontaktpersoner åt funktionshindrade i Sörmland. I alla kommuner som Radio Sörmland talat med väntar flera funktionshindrade sedan lång tid tillbaka på att få en kontaktperson.

En kontaktperson fungerar som stöd åt den funktionshindrade och ger möjlighet till ett aktivare liv. Radio Sörmland har ringt runt till länets kommuner och alla vi har talat med berättar om svårigheter med att få tag på kontaktpersoner. Trots annonser i tidningar och hemsidor är det få som svarar. En handläggare i Gnesta berättar att sist dom annonserade i lokaltidningen så fick dom inte ett enda svar. Speciellt unga kontaktpersoner är svåra att få tag på och många unga funktionshindrade vill ha unga kontaktpersoner. Dom handläggare som Radio Sörmland talat med tror att människor helt enkelt inte tycker sig ha tid. Dom tror också att kunskapen om kontaktpersoner är liten hos allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".