Den kalla vintern har lett till omfattande tjälskador.FOTO: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Sörmland

Omfattande tjälskador efter kall vinter

Nu kopplar tjälen sitt grepp om Sörmland
1:26 min

Tjälskadorna på vägarna i Sömland är omfattande efter vinterns stränga kyla, och på många håll riskerar bilister att köra sönder sina fordon. Trafikverket som ansvarar för flera större vägar varnar nu trafikanterna och ställer ut skyltar.

Trots att vårvädret gjort sitt antågande i Sörmland spökar fortfarande snö och is, under marken. I höjd med Lilla Nyby på väg 53 är det skyltat 70 kilometer i timmen, men jag och andra bilister tvingas sakta ner rejält. Djupa gupp i marken, nästan som farthinder sträcker sig över vägen. Det är tjäle, ungefär en och en halv meter ner i marken, som pressar upp asfalten och skapar gropar som liknar farthinder.

Vägarbetaren Per Andersson är ute och sätter upp varningsskyltar. Att tjälen ställer till det är inget nytt.

--Det här har vi varje år på den här vägsträckan. Och det vi kan göra på kort sikt är att varna så att trafikanterna blir uppmärksamma om att det är en fara på vägen, helt enkelt, säger Per Andersson.

Och så här ser det ut i hela sörmland. Flera vägar har omfattande skador på grund av tjälen.

– Det är när tjälen går ned mer än en meter i vägbanan som de här guppen uppstår, som vi ser på många riksvägar nu. Vi försöker varna trafikanterna, och blir det för stora gupp så lägger vi i material runtom som man sen får ta bort när tjälen släpper så att det inte blir gupp där istället, säger Bengt Abring, vägmästare i Eskilstuna.

– Man får ju tänka sig för, den tyngre trafiken far naturligtvis mera illa, när man kör i såna här gupp, det kan jag tänka mig utan att köra lastbil själv. Det frestar ju på då, säger Bengt Abring.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".