Sjukdomspridning från djurparker ska stoppas

Från och med den första juli infördes nya regler för hur man ska skydda djurparksbesökare från farliga sjukdomar. Men djurparkerna i landet, bland andra Parken Zoo i Eskilstuna känner inte till de nya reglerna.

– Jag känner inte till det här och det verkar inte  mina kolleger på andra djurparker heller göra, säger djurparkschefen på Parken Zoo i Eskilstuna Stefan Jonsson.

Varje sommar ökar antalet rapporterade fall av så kallade zoonoser, sjukdomar som sprids från djur till människa. Anledningen är att många familjer söker sig till djurparker och lantgårdar på semestern. Den livsfarliga tarmbakterien ehec är en av de zoonoser som kan spridas av vanliga djur som getter och kor, det skriver Svenska Dagbladet.

Särskilt allvarlig är sjukdomen om den drabbar små barn, då den kan ge njurskador. Därför har Jordbruksverket nu beslutat om hårdare hygienregler på alla parker som låter besökarna komma i direktkontakt med djuren.

Från den 1 juli ska därför varje djurpark ha ett skriftligt hygienprogram, som också ska innehålla en riskanalys, skriver tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".